Sunday, May 2, 2010

તાડ - ગલેલી Borassus Flabellifer

તાડ - ગલેલી

બોટનિકલ નામ :  

ઉપયોગ : ગરીબોનુ કલ્પવૃક્ષ કહી શકાય. દરેક ભાગનો રોજબરોજના જીવનમાં ઉપયોગ.
----- નીરો ( ટોડી ) પીણુ , ગોળ અને ખાંડ બનાવવા,
-----ઉપરાંત વિનેગર, Palmwine, દવા, લાકડુ તથા ફળનો સીધો વપરાશ.
-----પાંડદાનો ઉપયોગ ઝુપડાનુ છાપરુ, હાથપંખો, હેટ, Baskets, Brushes, સાવરણી ( ઝાડુ ) વગેરે બનાવવા.

તાડમાંથી મળતા પીણા - નીરાની માહિતી નીચે મુજબ છે. નીચે જણાવેલ સંદર્ભગ્રંથમાંથી લીધેલ છે. અને તે ગ્રંથમાં તેના વૈજ્ઞાનિક શંસોધન પત્રો અંગેના સંદર્ભ પણ આપેલા છે. જે અહી આપવા અશક્ય છે.
( Taken from Wealth of India - Vol 2 ( Published by NISCAIR ) )

Neera નીરો ( અંગ્રેજી - Toddy) - It is sap collected from flowering buds.

નીરોમાં રહેલ Natural Yeast અને ભરપૂર સુગરને કારણે તેને પ્રીઝર્વેટીવ વગર 5-6 કલાકથી વધુ સાચવી શકાતો નથી. આથાની ક્રિયાને ( Fermentation ) લીધે તેમા આલ્કોહોલ બને છે અને વધુ સમય રહે તો એસિટિક એસીડ ( વિનેગાર-સરકો) બને છે. જે પીવો હાનિકારક છે.
Content
---------------- Male tree / Female tree
Soluble solids 13.28 % / 14.03 %
Sucrose 12.45% / 12.20 %
Reducing Sugar - 0.8 % / 0.16 %
Pectin 0.04 % / 0.04 %
Minerals 0.55 % / 0.33 %

It is nutritious suppliment to deficient of iron, ascorbic acid and Vitamin - B complex.

It is cooling, diuretic, stimulant, antiplegmatic and laxative.

Also useful in inflammatory affections. ulcers and dropsy.

It can be priscribed in digestive trouble and sometimes in chronic gonorrhoea.

Slightly fermented juice is given to diabetes.

It is given as tonic to asthmatic and anamic person.

It is excellent source of biologically available riboflavin.

This is found to be as effective as riboflavin injection in curing of ariboflavinosis.


If fermented and distilled then it is comparable to the best mild champagne or American cider or ginger beer.


( As per The Wealth of the Palms - Rama Roa- P. 423)
( The Wealth of India Vol : 2., Publised by NISCAIR - National Institute of Science Communication and Information Resources)

No comments:

Post a Comment